Brf Bananen 11
Start Service/felanmälan Föreningsinformation Gemensamma utrymmen Bo i bostadsrätt Historia Mäklarinfo

Trivselregler

Styrelsen tog fram trivselregler för föreningen hösten 2016. I dem beskrivs hur det fungerar i föreningen. Dels praktisk tillämning av vissa stadgar men också sånt som inte står i stadgarna.

Störningar

Om du vet med dig att du t ex ska reparera din lägenhet och föra oväsen en viss dag eller kväll eller tänkt ha en fest som kan tänkas bli både sen och högljudd så uppskattar säkert dina grannar att du förvarnar dem. En lapp på anslagstavlan i entrén kan räcka långt. Underteckna alltid lappar med namn och telefonnummer.

Bostadsrättshavarens ansvar/föreningens ansvar

Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten inre med tillhörande övriga utrymmen i gott skick. Föreningen svarar för reparation av de stamledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten som föreningen försett lägenheten med. Föreningen svarar också i övrigt för att fastigheten hålls i gott skick.

Bostadsrättshavarens ansvar för lägenheten omfattar:

-rummens väggar, golv och tak samt underliggande fuktisolerande skikt

-inredning och utrustning i kök, badrum och övriga rum och utrymmen tillhörande lägenheten- såsom ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, gas, ventilation och el till de delar dess befinner sig inne i lägenheten och inte är stamledningar; svagströmsanläggningar; målning av vattenfyllda radiatorer och stamledningar; i fråga om elledningar svarar bostadsrättshavaren endast fr.o.m. lägenhetens undercentral.

-golvbrunnar, eldstäder samt rökgångar i anslutning därtill, inner-och ytterdörrar samt glas och bågar i inner-och ytterfönster; bostadsrättshavaren svarar dock inte för målning av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster.

Bostadsrättshavaren svarar för reparationer i anledning av brand eller vatten ledningsskada i lägenheten endast om skadan har uppkommit genom att bostadsrättshavarens eget vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som tillhörande hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten eller som utför arbete där för hans räkning. Samma ansvarsfördelning gäller om ohyra förekommer i lägenheten.

I fråga om brandskada som bostadsrättshavaren inte själv vållat gäller vad som nu sagts endast om bostadsrättshavaren brustit i omsorg och tillsyn som ha borde iakttagit.


Bostadsrättshavaren svarar för renhållning och snöskottning av till lägenheten tillhörande balkong eller terrass.


Bostadsrättshavaren får inte göra väsentliga förändringar, dvs förändringar som kräver bygglov eller innebär ändring av ledning för vatten, avlopp eller värme,  i lägenheten utan tillstånd av styrelsen ( se nedan om renovering och ombyggnation ).


Företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få komma i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen innan andrahandsuthyrningen inleds. Ansökan skickas skriftligt till styrelsen och ska innehålla skäl till uthyrningen, start och slutdatum för uthyrningen, namn, telefonnummer och e-postadress till andrahandshyresgästen och kontaktuppgifter till dig själv under hyrestiden. Använd gärna blanketten till höger på denna sida.

Godkännande lämnas om medlemmen av någon anledning inte kan bo i sin lägenhet under en begränsad tid, s.k. beaktansvärda skäl. Sådana skäl kan t ex vara:


  • Studier på annan ort

  • Tidsbegränsat arbete på annan ort

  • Prova-på-samboende


Bostadsrättsinnehavaren får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för föreningen eller någon annan medlem i föreningen.

Renovering och ombyggnation

Styrelsen ser positivt på att bostadsrättsinnehavaren reparerar och underhåller lägenheten. I vissa fall behövs dock styrelsens tillstånd, bygglov eller bygganmälan. Vid större arbeten i lägenheten krävs ett skriftligt tillstånd från styrelsen. Tillståndet kan villkoras av att en slutbesiktning sker med en av styrelsen utsedd, godkänd besiktningsman. Kostnaden för slutbesiktningen betalas av medlemmen och bör alltså tas med i budgeteringen inför renoveringen. Med större arbeten menas:


  • Förändringar av kök

  • Förändringar i badrum

  • Ändring av planlösning


Tänk på att bullerstörande arbeten i första hand bör utföras under dagtid.

Du ansvarar själv för att städa i trapphuset efter hantverkare som du har anlitat eftersom sådan städning inte ingår i avtalet med den städfirma som föreningen har anlitat.

Badrumsrenoveringar

Kontakta alltid styrelsen om du planerar att bygga om ditt badrum.

Badrumsrenovering bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Statistiskt sett beror 9 av 10 fuktskador på dåliga tätskikt och vi vet att många av våra badrum har dåliga tätskikt. Det är därför av godo att badrum renoveras. I samband med att bostadsrättsinnehavaren bygger om sitt badrum är det lämpligt att även de rör i golvet som föreningen har underhållsansvar för byts ut. Detta för att nya golv ej ska behöva brytas upp om ett större stambytesprojekt ska genomföras.

Ingrepp i bärande konstruktioner

Ingrepp i bärande konstruktioner är ej tillåtet. Om tveksamhet råder vid invändig ombyggnad vilka element som är bärande måste styrelsen kontaktas! Alla ingrepp sker på eget ansvar!

Utvändigt

Vindskydd till balkongräcke har tidigare köpts via

KP-Allmontage, http://kp-allmontage.se/

Rätt tyg heter Dickson Orchestra 6088.


För att sätta upp markis krävs tillstånd av styrelsen. Lämna intresseanmälan via mejl till styrelsen och ange över vilka fönster eller balkong du tänkt dig markiser. Man får endast välja enfärgat grått tyg, NCS S 3502-Y.


 
Brf Bananen 11 - Trivselregler 2016-10-11.pdf
Brf Bananen 11 - Byggavtal-mall.pdf
Brf Bananen 11 - Andrahandsuthyrning.pdf
 
 
brfbananen11.hemochfastighet.se
Brf Bananen 11 © 2024


Föreningen förvaltas av Nabo.
Klicka på logotypen till höger för att komma till hemsidan där du kan
logga in till föreningens intranät och kundportal
Nabo